ROLUL BIBLIOTECILOR ÎN PROCESUL EDUCĂRII CIVICE - KULIKOVSKI, șef, Departamentul studii și cercetări, Conf. univ. , Lidia (BIBLIOPOLIS, 2020)
Cercetarea se axează pe rolul comunitar al bibliotecii publice, pe implicarea bibliotecii în dezvoltarea comunitară și educația civică a cetățenilor prin prisma impactului Programului de modernizare a bibliotecilor din RM, Novateca, urmărind schimbările în peisajul rețelei bibliotecilor publice. Cercetarea cuprinde arii ca formarea capacității de modernizare a activității bibliotecilor publice ca reper de formare a competențelor sociale și civice, ce asigură succesul modelului „biblioteca centru comunitar”, utilizatorul bibliotecii publice și implicarea lui în dezvoltarea comunitară, în activitatea bibliotecii tangențial și subtil abordând și rolul bibliotecii publice în campaniile electorale, identifică carențe și sistematizează recomandări pentru viitor.