STATUTUL COMUNITAR AL BIBLIOTECII (BIBLIOPOLIS, 2020)
În ce constă statutul comunitar al bibliotecii? Biblioteca este cel mai bun instrument inventat de om pentru a conserva și utiliza cuceririle gândirii și creației sale. (Gilles Gallichan, La bibliothèque du pouvoir et le pouvoir de la bibliothèque: A propos d’un essai de Robert Damien. În: Documentation et bibliothèque, Paris, 42, nr. 4, 1996, p. 165-173). Acum câteva sute de ani Justus Lipsius susținea că biblioteca poate fi definită astfel: Bibliotheca trio significat: Locum, Armarium, Libros. La finele secolului XX Sheldon Brook scria că biblioteca „reprezintă un concept, nu un loc fizic, o activitate și nu o clădire. Evoluția vizibilă a viziunii asupra bibliotecii marchează nu doar un nou mod de interpretare, ci un nou statut pe care instituția respectivă a dobândit-o pe parcursul secolelor.