Bogdan Petriceu Hasdeu despre frunza verde în literatura populară

Lilia Juc, șefa Bibliotecii „Târgoviște”

  • admin admin
Keywords: literatura română, literatura populară, Bogdan Petriceicu Hasdeu, „frunza verde”, Vasile Alecsandri

Abstract

Articolul reprezintă pledoaria susținută în cadrul Conferinței Ignite „Bogdan Petriceicu Hasdeu în receptarea scriitorilor și bibliotecarilor la 185 de ani de la naștere”, organizată de BM „B.P. Hasdeu” pe 26 februarie 2023. Comunicarea a fost elaborată în baza materialului Frunză verde. O pagină pentru istoria literaturii române din Volumul 5. Folcloristică (Colecția
„Moștenire”): Scrieri în 16 volume de Bogdan Petriceicu Hasdeu, cu referințele de rigoare. Analiza se fundamentează pe constatarea axiomatică a doi poeți români iluștri, B.P. Hasdeu și Vasile Alecsandri, care cădeau de acord că orice „frunză din cântecul popular reprezintă o stare”, iar considerațiile de fond care au fost invocate reiau argumentele judicioase prin care enciclopedistul B.P. Hasdeu dezminte înrudirea „frunzei verzi” din literatura populară românească pe care scriitorul Vasile Alecsandri o atribuie celei de „origine italiană”.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2024-05-20
How to Cite
admin, admin (2024) “Bogdan Petriceu Hasdeu despre frunza verde în literatura populară: Lilia Juc, șefa Bibliotecii „Târgoviște””, BIBLIOPOLIS, 89(2), pp. 55-59. Available at: https://ojs.hasdeu.md/index.php/bibliopolis/article/view/1005 (Accessed: 20September2024).
Section
Bogdan Petricecu Hasdeu - 185