UNELE ASPECTE EVOLUTIVE ALE BIBLIOTECII ÎN PERIOADA DE TRANZIŢIE SPRE SOCIETATEA DEMOCRATICĂ

  • Olesia COBLEAN, doctorandă, lector universitar, Catedra de Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională, USM
Keywords: Bibliotecă, democrație, evoluție

Abstract

          Tranzitia spre o societate democratica este un proces complicat, si de lunga durata. Convingerile, modul de receptionare a informatiei, luarea de decizii, felul de a fi al individului, calitatile lui social-psihologice se transforma lent. Este un proces cu elemente contradictorii; pe de o parte individul / societatea doreste transformarea, pe de alta parte, in virtutea inertiei de gandire si de intelegere individul / societatea nu este gata sa produca schimbarea. 

           Pe de o parte exista o cerinta sociala, pe de alta parte mecanismele si instrumentele de realizare a transformarilor noi nu sunt gata pentru a infaptui cerinta sociala. Una dintre prioritatile constituirii societatii democratice este formarea cetateanului activ social, capabil sa inteleaga modul de a lua decizii, a actiona, a activa, a trai in familie si in mediul natural, a produce bunuri si a consuma in conditiile postmoderniste.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2020-06-18
How to Cite
COBLEAN, doctorandă, lector universitar, Catedra de Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională, USM, O. (2020) “UNELE ASPECTE EVOLUTIVE ALE BIBLIOTECII ÎN PERIOADA DE TRANZIŢIE SPRE SOCIETATEA DEMOCRATICĂ ”, BIBLIOPOLIS, 28(4). Available at: https://ojs.hasdeu.md/index.php/bibliopolis/article/view/181 (Accessed: 25October2024).
Section
Teorie și Practică